bmx

TRAININGEN

BMX

 

BMX is een sport die in de jaren '80 vanuit de USA naar Europa is overgewaaid en betekent zoveel als 'Bicyle MotoCross'. Begin jaren '80 heette onze sport gewoon 'fietscross'. Sinds Peking 2008 is BMX trouwens een Olympische sport, die in Belgiƫ officieel gesteund wordt door Belgium Cycling.

 

Een wedstrijd op een gesloten parcours om het snelst de finish te halen. Dit parcours begint bij een starthek om vervolgens technisch over bulten en door bochten te gaan, om zo de finish te kunnen halen. Deze wedstrijd wordt verreden in drie manches (rondes) om genoeg punten te verzamelen om door te gaan naar de kwartfinale, halve finale en ten slotte de finale. In de finale rijden maximaal zes tot acht rijders. Deze discipline vereist vooral een combinatie van techniek en conditie.

 

Er wordt met acht rijders (elektronisch) gestart met behulp van een hek vanaf een startheuvel. Vroeger viel het hek steeds op exact dezelfde wijze zodat de start tot op 320 milliseconden nauwkeurig getraind kan worden. Sinds enkele jaren is de zogenaamde 'random-gate' techniek in gebruik, waarbij het moment waarop het hek valt bij elke race weer anders is. De olympische BMX-baan in Peking is 370 meter lang (mannen) en 350 meter (vrouwen). Mannen en vrouwen rijden een verschillend parcours. Dit heeft onder andere te maken met de relatie tussen snelheid en afstand die men door de lucht af kan leggen. De minimale leeftijd voor een Olympische BMX-atleet is 19 jaar.

 

Een race duurt tussen de 30 en 40 seconden, waarbij tijdens de rit obstakels moeten worden genomen. Dit kunnen sprongen van meer dan 10 meter zijn, korte opeenvolgende en onregelmatig aangelegde heuveltjes (rhythm sections) en kombochten.

 

BMX-fietsen kenmerken zich door hun wielmaten: 20" voor de standaard BMX-klasse, 24" voor de cruiserklasse. Het materiaal op sportniveau is technisch hoogstaand en niet te vergelijken met de gemiddelde kinderfiets waar BMX op staat.

TRAINERS

initiator: Jan Heusequin

 

begeleider: Pieter Adams

 

begeleider/comissaris: Geert Van Eecke

 Maandag

19u-20 u recrea + competitie

 

Woensdag

recrea van 14u-15u

competitie van 15u-16u30

 

vrijdag

recrea van 18u-19u

competitie van 19u-20u

 

zaterdag

van 10u-12u vrije traini

(als er geen wedstrijden zijn)